logoSL2 800

“No hi ha cap lied de Schubert
del qual no es pugui aprendre alguna cosa”
Johannes Brahms

fondoSL

UN VIATGE PER CONÈIXER SCHUBERT

El nou cicle a Barcelona (2017 - 2020)

Quan un compositor pren un poema (tant li fa si és una obra mestra o només la sincera expressió d'un poeta circumstancial) i hi posa música, paraules i harmonies s'uneixen per sempre més. Això és un lied, el petit miracle d'un poema que es fa música.

Poques vegades posem data, ni que sigui simbòlicament, al naixement d'un gènere musical. No obstant això, el lied romàntic n'és una magnífica excepció: va néixer el 17 d'octubre de 1814, el dia que Franz Schubert va compondre Gretchen am Spinnrade, un lied tan diferent de qualsevol altre que s'hagués escrit fins aquell moment que va marcar un abans i un després. En els catorze anys que van passar fins a la seva prematura mort, el compositor va escriure més de sis-cents lieder, obrint camí a d'altres músics amb una obra sorprenentment extensa i d'una qualitat extraordinària.

El projecte Schubert Lied, coproduït per l'Associació Franz Schubert, L'Auditori i el CNDM, us proposa d'endinsar-vos en aquesta enorme obra. Al llarg de dotze concerts repartits en tres temporades, Schubert Lied presentarà una àmplia antologia dels millors lieder del compositor, que inclourà tant les peces més conegudes com joies sovint amagades, un itinerari que plaurà tant als aficionats més experts com als més novells.

Ens oferiran aquesta antologia, acompanyats pels seus pianistes més propers, dotze figures emergents, dotze cantants joves que ja han demostrat sobradament la seva idoneïtat per a aquest complex repertori i que, de ben segur, seran figures consagrades d'aquí no gaires anys.

descarrega't el díptic informatiu

TEMPORADA 2017-2018

SCHUBERT LIED I

IlkerArcayurek 600x500

SimonLepper 200

ILKER ARCAYÜREK, tenor
SIMON LEPPER, piano
Dimecres 25 d’octubre 2017 | 20 h

 

+info

 

El tenor Ilker Arcayürek, d'origen turc i criat i format a Viena, és l'encarregat d'obrir el foc d'aquest cicle de tres temporades dedicat als lieder de Schubert amb un programa concentrat i exigent. Al seu costat hi serà el britànic Simon Lepper, un pianista especialitzat que ja ha col·laborat amb Mark Padmore, Christopher Maltman i Angelika Kirchschlager. Arcayürek, guanyador de l'important Concurs de Lied Hugo Wolf de Stuttgart, promet, i molt, per la seva veu lírica i captivadora i el seu do especial per transmetre la intensitat emocional de les atmosferes schubertianes, que podrà demostrar en les tres colpidores Cançons de l'arpista, incloses al seu programa.

SCHUBERT LIED II

SamuelHasselhorn 600x500

RenateRohlfing 200

SAMUEL HASSELHORN, baríton
RENATE ROHLFING, piano
Dimecres 20 de desembre 2017 | 20 h

 

+info

 

Un duo guanyador ens espera en aquest concert: Samuel Hasselhorn i Renate Rohlfing. S'han alçat amb premis als concursos de més renom: els del Wigmore Hall, la Hugo Wolf Akademie i, el darrer mes de març, la competició Das Lied, celebrada a Heidelberg i dirigida per Thomas Quasthoff. Hasselhorn destaca per la seva dicció pulcra, el seu timbre noble i la seva sobrietat interpretativa. El seu programa proposa alguna de les joies de Schubert, com la balada Erlkönig, així com algunes de les seves darreres cançons, que van ser artificialment reunides per l'editor del compositor en el cicle Schwanengesang.

SCHUBERT LIED III

JosepRamonOlive 600x500

FransciscoPoyato 200

JOSEP RAMON OLIVÉ, tenor
FRANCISCO POYATO, piano
Diumenge 11 de febrer 2018 | 19 h

 

+info

 

El baríton català Josep-Ramon Olivé sorprèn pel seu timbre homogeni i rotund, amb interessants matissos lírics. En aquest recital col·laborarà amb un dels més importants especialistes nacionals en l'acompanyament liederístic: Francisco Poyato, format a Àustria i d'àmplia experiència. Els músics de casa nostra formaran part d'aquest cicle de manera natural, ja que ells mateixos han posat el lied en el centre de la seva activitat i la seva formació. En el seu variat i contrastat programa s'enfrontaran a grans tòtems del corpus schubertià, com l'expansiva Ganymed, la fosca Der Zwerg i la commovedora Du bist die Ruh.

SCHUBERT LIED IV

FranziskaHeinzen 600x500

BenjaminMead 200

FRANZISKA HEINZEN, soprano
BENJAMIN MEAD, piano
Dimecres 14 de març 2018 | 20 h

 

+info

 

L'única veu femenina d'aquesta primera temporada serà la de la soprano Franziska Heinzen, acompanyada pel pianista Benjamin Mead. Aquest premiat duo, format amb mestres com Malcolm Martineau, Julius Drake o Wolfram Rieger, destaca per una compenetració total, una condició bàsica perquè un recital de lied es converteixi en una vivència memorable. L'eix del seu programa serà la figura de Goethe, els poemes dels qual van ser una font importantísima d'inspiració per a Schubert.

INFORMACIÓ

Sala 2 Oriol Martorell - L’Auditori, Lepant 150, 08013 Barcelona

Entrades: 20 €
Socis de l’Associació Franz Schubert: 5 €
Abonament pels quatre concerts: 65 €
Descompte 50 % per joves menors de 35 anys, aturats i estudiants de música acreditats

Entrades a www.auditori.cat o trucant al 93 247 93 00

Socis de l'Associació Franz Schubert: entrades a info@schubertiadavilabertran.cat o trucant al 673 732 357

COPRODUCCIÓ DE

AFS INAEM CNDM AUDITORI